Kaupunkilumilautailua Helsingissä

31/3/2020

Etelän talvia vaivaa nykyään ikävä ilmiö, joka on nimeltään käsittämättömän pitkän marraskuun syndrooma. Tiedäthän - se kausi, jolloin on pimeää, on melkein jo talvi ja vettä sataa armottomasti. Onneksi yleensä tämä ylipitkä marraskuu vaihtuu jossain kohtaa oikeaksi talveksi.

Lapsuuteni aikaiset talvet etelässä olivat pitkiä ja lumivarmoja. Vaikka talvet ovat muuttuneet leudommiksi ja lyhemmiksi, yleensä tietyn pisteen jälkeen talvi saapuu Helsinkiin ja tyypillisesti se on täällä runsasluminen, edes jonkin aikaa. Tänä talvena oli toisenlaista. Pitkä marraskuun syndrooma ei lopulta koskaan väistynytkään talven tieltä. Myös muu Suomi pohjoista myöden pääsi sinuiksi termin kanssa.

Katulaskeminen ja kaduilla kuvaaminen on ollut mulle aina yksi lumilautailun hauskimpia muotoja. Sopivia paikkoja (esimerkiksi pitkiä portaikkoja, joissa on sopiva käsikaide liu’uttavaksi) etsitään hyvissä ajoin jo ennen talven alkamista kaupungilta. Talvella lumiolosuhteiden ollessa sopivat, käydään valmiiksi mietityt temput kuvaamassa ”nauhalle”. Helsinki on tähän toimintaan varsin sopiva kaupunki. Täällä on paljon hyvää arkkitehtuuria ja sopivasti korkeuseroja katulaskemisen mahdollistamiseksi. Lukuisten hyväksi havaittujen kuvauspaikkojen takia talvisin Helsingin kaduilla voi helposti törmätä myös kansainvälisiin kuvausporukoihin, jotka ovat matkustaneet juuri Helsinkiin kuvaamaan kaduille. Tänä talvena kaduilla ei päästy kuvaamaan yhdenkään porukan toimesta. Peruselementti - lumi - puuttui kokonaan.

Haastavista olosuhteista huolimatta etelän talvesta haluan nostaa yhdenlaisen huippusuorituksen parrasvaloon, nimittäin Sipoon Talma Ski -laskettelukeskuksen toiminnan. Talma avasi rinteet marraskuun ensimmäisenä päivänä ja piti rinteensä avoinna lämpimästä ja märästä talvesta huolimatta 22.3. sunnuntaihin asti. Kausi olisi jatkunut vielä tuotakin pidempään ilman vallitsevan koronatilanteen aiheuttamia poikkeusoloja. Marraskuun alun ja maaliskuun lopun välillä keskus oli kiinni vain yksittäisiä päiviä, jolloin korjattiin sateen ja tuulen aiheuttamia vaurioita lumipeitteeseen. Pakkaspäiviä oli koko talven aikana niin vähän, että oli suoranainen ihme, että Talma pystyi pitämään rinteensä auki läpi kauden.

Omalla kohdalla se, että voi lähteä suoraan työpaikan pihasta laskemaan työpäivän päätyttyä, on tosi tärkeä henkireikä. Vaikka tänä talvena yhdenkään työpäivän jälkeen Lauttasaaren toimiston parkkipaikalla ei ollut lumipatjaa, oli Talmaan saapuminen aina yhtä juhlaa. Eikä tarvinnut olla yksin mäessä, sillä hyvistä suorituspaikoista saapuvat päivittäin nauttimaan lukuisat lumilautailijat ja suksilaskijat, innokkaista junioreista aina hymysuisiin vanhoihin partoihin asti. Märkää kaupunkimaisemaa katsellessa moni ei osaa arvatakaan, miten hyvät olosuhteet ja vibat Talman rinteillä odottavat.

Tähän pisteeksi I:n päälle vielä se, että Outlander PHEV:n sähkörange riittää töistä mäkeen, kyllä kelpaa!

-Hans

Mitsubishi Suomi Brand Ambassador