Skandinavian parhaat road trip -kohteet – puuterilumen perässä Etelä-Norjaan

19/2/2020

Puuterilumen laskeminen on lumilautailua parhaimmillaan. Nuorena lumilautailijana se oli harvinaista herkkua - lähinnä unelmoinnin kohde. Vanhempana laskijana puuterilumen metsästäminen rupesi koukuttamaan toden teolla ja määrittämään lumilautailukausien kulkua. Sen metsästäminen on työlästä - mutta kaiken sen vaivan arvoista.

Puuterilumen perässä reissaaminen sisältää melkoisen määrän muuttujia, sillä siinä ollaan täysin säiden ja hetkittäisten lumiolosuhteiden varassa. Selvyyden vuoksi todettakoon, että puuterilumi on siis kevyttä, pöllyävää ja suhteellisen vastasatanutta lunta, jota voi olla parhaimmillaan metritolkulla vahvemman ja kantavamman lumikerroksen päällä. Jos puuterilunta haluaa laskea, pitää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Se, jos joku tuottaa hankaluuksia etenkin, kun reissupäivät ovat lukittu kiireisten ihmisten kalentereihin kuukausia ennen itse reissua.

Ensimmäiset road trippini sydäntalvella Etelä-Norjaan avasivat mulle ihan uuden maailman – sain kokea upeita puuterimäkiä ilman, että paikanpäälle olisi tarvinnut matkustaa lentokoneella. Nyt, kun olen käynyt Etelä-Norjassa vastaavilla reissuilla jo lukuisia kertoja, on onnistuneen reissun rakennuspalikat ruvenneet muodostumaan jokseenkin vakiomuotoisiksi. Tässä onnistuneen puuterireissun ohjeet tiivistettynä:

· Varaa reissu kalenteriin hyvissä ajoin – tämä on kaikessa yksinkertaisuudessaan varsin tärkeä askel, jotta reissu ei jää vaan haaveeksi.

· Seuraa jo ennen reissuun lähtöä keliennusteita esimerkiksi snow-forecast.com sivuston kautta. Sivustolta löytyy keli- ja lumisade-ennusteet sekä lumipeitteen paksuudet kymmenistä Etelä-Norjan laskettelukeskuksista. Kiinnitä huomiota siihen, pysyykö lämpötila mahdollisissa kohdelokaatioissa nollan alapuolella.

· Muutamaa päivää ennen reissuun lähtöä kirjoita ylös mahdollisia kohteita Etelä-Norjasta perustuen lumipeitteen paksuuteen ja tuleviin lumisade-ennusteisiin.

· Lähde reissuun, seuraa lumisade-ennusteiden kehittymistä ja tee päätökset lopullisesta kohteesta vasta laivalla/tien päällä.

Viime talven ensimmäinen Scandinavian Adventures -tuotantoreissumme Mitsubishi Outlander PHEV:n kanssa noudatti juuri yllä kuvattuja askelia. Päädyimme valitsemaan ensisijaiseksi kohteeksi Sogndalin – ja päätös tästä tapahtui, vasta kun olimme matkalla Tukholmasta länteen. Majoituspaikan varaaminenkin tapahtui vasta muutamia tunteja ennen Sogndaliin saapumista. Ensimmäisenä kuvaus- ja laskupäivänä Sogndalissa totesimme, että lumiolosuhteet eivät olleet riittävän hyvät kuvauksia varten, joten jatkoimme selvittelyä. Ylittämällä vuonon lautalla ja ajamalla 1,5 tuntia seuraavaan laaksoon nimeltä Myrkdal, löysimme hyvää vastasatanutta puuterilunta. Päädyimmekin lopulta ajamaan Myrkdaliin edestakaisin kolmena päivänä Sogndalista.

Puuterilaskureissut ovat aina täynnä suuria odotuksia, suuria tunteita, suuria suunnanmuutoksia ja joskus myös suuria pettymyksiä. Puuterilaskureissut ovat seikkailuja sanan varsinaisessa merkityksessä – juuri sellaisia, jollaisia kunnon road trippien kuuluukin olla. Viimeisenä neuvona: jos et ole koskaan kokenut road trippiä Norjassa, varaa sellaiselle heti aika kalenteristasi. Et tule pettymään 😊

-Hans

Mitsubishi Suomi Brand Ambassador