Vastuullinen perheretkeily korona-arjessa

21/4/2020

Vallitsevassa koronatilanteessa vastuullinen ulkoilu ja eräily ovat saaneet ihan uuden merkityksen. Mitä tahansa ulkoiluaktiviteettia harkitseekin, pitää osata ottaa huomioon, että muihin ihmisiin tulisi olla kaikissa tilanteissa hyvin välimatkaa. Itseasiassa vielä parempi olisi, jos muita ihmisiä ei olisi lähimaillakaan.

Meidän perheen (kaksi aikuista + vajaa 2-vuotias poika) ulkoilun ja retkeilyn ohjenuorana on noin vuoden ajan toiminut Raija Hentmanin teos Uusi pääkaupunkiseudun retkeilyopas. Oppaasta löytyy paljon käymisen arvoisia luontokohteita, vieläpä varsin lyhyiden etäisyyksien päästä kodistamme Munkkiniemessä. Luukin ulkoilualueesta on tullut viime aikojen kestosuosikki, jonne olemme tutustuttaneet myös useita tuttavaperheitä. Tämä siis ennen kuin korona toi mukanaan uuden arjen ja uudet tavat.

Luukin alueella tapaa kuitenkin käydä runsaasti ihmisiä ulkoilemassa, etenkin viikonloppuisin, joten tällä erää poikkeusolojen suositusten vuoksi se on tippunut perheemme kohdevalikoimasta pois. Jopa valtavirtamedioista on saanut lukea ikäviä uutisia Nuuksion pääpaikkojen ruuhkautumisesta ja ohjeistuksia ruuhkaisten paikkojen välttämisestä, joka on vahvistanut pohdintojamme kohdevalintojen merkityksestä vallitsevissa olosuhteissa entisestään.

Otimme viimekertaiseen perheretkeen kaksi kriteeriä; 1/ paikan tulisi olla sellainen, joka ei lähtökohtaisesti tulisi mieleen ulkoilupaikkoja harkitessa ja 2/ kohteeseen tulisi päästä Outlander PHEV:llä sähköajo-modella edestakaisin ilman lataamista. Uusi pääkaupunkiseudun retkeilyopas auki, ja lyhyen selauksen jälkeen kohde oli kirkkaasti selvillä – Kauniaisten Träskmossenin luontopolku.

Träskmossenin luontopolku osoittautui napakaksi valinnaksi, saimme ulkoilla rauhassa kauniissa maisemissa. Suhteellisen äärellisen alueen kierroksen pituus (800 m) oli juuri sopivan mittainen perheemme pienimmän näkökulmasta ja hän jaksoi kävellä sen kokonaan omin voimin ympäri. Träksmossenin vaivaismäntyjen täyttämä räme sai hetkeksi unohtamaan vallitsevan tilanteen ja puhdistamaan mielen tilanteen aiheuttamasta yleisestä hämmennyksestä. Harvaan kasvanut vaivaismäntymetsä toimi myös hyvänä Lappi-simulaattorina, kun ”metsän läpi näki” aivan kuten Suomen Lapin havumetsissä.

Poikkeusaika haastaa meistä jokaista ja asettaa lauma-ajattelemisen tasolle, johon emme ole tottuneet. Muistetaan retkeilysuunnitelmia tehdessäkin ajatella boksin ulkopuolelta – upeita luontokohteita riittää lähimailta meille jokaiselle ilman yhtäkään ruuhkaa.

-Hans

Mitsubishi Suomi Brand Ambassador