Mitä asioita kannattaa huomioida voimalinjaa valitessa?

  • Sähköinen voimalinja kannattaa hankkia todellisen tarpeen mukaan, opastaa Mitsubishin tekninen kouluttaja Juho Mäntylä.
  • Mitsubishin ladattava hybriditeknologia mahdollistaa myös nelivedon ja pikalatausmahdollisuuden.
  • Mitsubishi tarjoaa 8 vuoden akkutakuun täyshybrideille ja ladattaville hybrideille.

Liikenteen sähköistyminen on tuonut kuluttajille entistä enemmän tarjolle uusia voimalinjavaihtoehtoja. Esimerkiksi Mitsubishi ASX on saatavana neljällä eri voimalinjalla: polttomoottorilla, kevythybridinä, täyshybridinä sekä ladattavana hybridinä.

Astara Finlandilla Mitsubishin teknisenä kouluttajana työskentelevä Juho Mäntylä kertoo, mitä uutta autoa harkitsevan kannattaa huomioida sähköisten voimalinjojen osalta.


 

Kevythybridi vai täyshybridi?




”Mitsubishi ASX:n kevythybridi on toteutettu hihnavälitteisellä käynnistingeneraattorilla sekä 0,13 kWh:n litiumioniakulla. Järjestelmä mahdollistaa energian talteenoton hidastuksen aikana, vääntömomenttiavustuksen kiihdytyksissä sekä kehittyneet Start & Stop -toiminnot. Järjestelmässä on myös rullaustoiminto, joka esimerkiksi moottoritieajossa antaa auton rullata vapaalla moottori sammuksissa tai tyhjäkäynnillä. Kehittyneen kevythybridijärjestelmän avulla auton kulutusta ja päästöjä on saatu pienennettyä”, Juho Mäntylä kertoo.

Kevythybridi on täyshybridiä edullisempi vaihtoehto, joka tarjoaa sähköisen voimalinjan ominaisuuksia. Mäntylän mukaan täyshybridi eroaa kevythybridistä kuitenkin monellakin tavalla.

”Mitsubishin ASX- ja Colt-täyshybridimallit on varustettu älykkäällä monitilavaihteistolla, joka mahdollistaa ajamisen pelkällä sähköllä sekä sarja- että rinnakkaishybriditilassa. Täyshybridi on hyvä vaihtoehto ihmiselle, joka ajaa suuren osan ajoista kaupunkiolosuhteissa ja haluaa päästä nauttimaan sähköisestä voimalinjasta, mutta hänellä ei ole mahdollisuutta ladata autoa kotona. Täyshybridissä järjestelmä huolehtii automaattisesti 1,26 kWh akun varauksesta ja auton toiminnasta mahdollisimman tehokkaasti”, Mäntylä kertoo.

Täyshybridi

Vai ladattava hybridi?

Täyshybridi on Mäntylän mukaan monelle ladattavaa hybridiä taloudellisempi vaihtoehto varsinkin, jos latausmahdollisuudet ovat rajalliset.

”Täyshybridissä saa ladattavan hybridin sähköisen voimalinjan ominaisuudet edullisemmin, vaikka pelkällä sähköllä ei pitkiä matkoja voikaan ajaa. Täyshybridi on hyvin lähellä ladattavaa hybridiä tehojen puolesta, huippunopeus on sama ja kiihtyvyydessä täyshybridi jää vain 0,2 sekuntia ladattavasta ASX-mallista. Polttoaineenkulutus pysyy maltillisena myös täyshybridimallissa. Yksityisautoilijan kannattaakin valita voimalinja aina todellisen käyttötarpeen mukaan. Esimerkiksi ASX:n kevythybridin automaattiversiolla on puolet suurempi vetokyky kuin täyshybridillä tai ladattavalla hybridillä. Myös tavaratila ladattavissa hybrideissä on usein muita hybridimalleja pienempi”, Mäntylä muistuttaa.

Säännöllisellä latauksella säästöä

Mäntylän mukaan ladattava hybridi on järkevä valinta, kun kotona tai työpaikalla on mahdollisuus ladata autoa. Säästö auton käyttökuluissa voi olla merkittävä säännöllisen latauksen ansiosta.

”Sähköllä ajaminen on myös erittäin mukavaa. Mitsubishin ladattavilla hybrideillä on mahdollisuus ajaa optimiolosuhteissa lähes 50 kilometriä ilman, että polttoainetta kuluu. Jotta yksityisautoilija saa hankintahinnaltaan kalliimmasta ladattavasta hybridimallista täydellisen hyödyn, on autolla ajettava sähköllä mahdollisimman paljon hankintakulujen kattamiseksi”, Mäntylä painottaa.

Luotettavaa akkuteknologiaa


Mitsubishi-mallistossa ladattava hybridi on tarjolla ASX:n ohella Eclipse Cross -mallista. Lisäksi aikoinaan maailman myydyimmäksi ladattavaksi hybridi-SUV-malliksi nousut Outlander PHEV tekee paluu Mitsubishi-mallistoon loppuvuodesta.

”Mitsubishin mallisto tarjoaa edistyksellisen nelivedon Eclipse Cross PHEV:ssä jo hinnat alkaen -versiossa (35 990 euroa). Eclipse Cross PHEV -mallissa on myös pikalatausmahdollisuus, jolloin ajoakku latautuu 80 prosenttiin 25 minuutissa. Ladattavalla hybridillä ajavan ei siis tarvitse tehdä kompromisseja vetotavan tai pikalatauksen suhteen”, Mäntylä kertoo.

Mäntylän mukaan hybridiauto on turvallinen valinta myös akustojen luotettavuuden kannalta.

”Mitsubishi myöntää ladattavien hybridien ja täyshybridien akustoille 8 vuoden / 160 000 kilometrin tehdastakuun. Suomen teillä liikkuu tuhansia ensimmäisen sukupolven, noin kymmenen vuotta vanhoja Outlander PHEV -malleja, joiden akut ovat kestäneet hyvin”, Mäntylä kertoo.

Kaikki uudet Mitsubishi-autot on varustettu 5 vuoden tehdastakuulla sekä viiden vuoden, Euroopan kattavalla ajoturvapalvelulla.